Tanghuse på Læsø | Visitlaesoe

Tanghuse på Læsø

I en lang periode havde man på Læsø hverken strå eller træ. Til gengæld havde man ålegræs og strandingstømmer på stranden. Træet blev til bindingsværk i huse, og ålegræs blev brugt til tag. Og det var slet ikke så tosset endda. Både tang og træ var nemlig blevet imprægneret af saltvandet, og et tanghus kunne derfor holde i flere århundreder.

Tængning af tag

Når tangtaget skulle tænges i gamle dage, var der mange folk i gang. Arbejdet blev ledet af en tængemand, som blev assisteret af en indsætter. En flok piger vred lange dråbeformede tangbylter med en lang tynd hals, de såkaldte "vasker". Endvidere var der en pige, som trådte den løse tang sammen.

Vaskerne blev snoet omkring de nederste tre lægter, og når det dannede en tyk vold, blev den løse tang lagt ovenpå. Når tangen var sunket lidt sammen, skulle mønningen lægges på. Mønningstørvene blev skåret ude ved stranden, og hvis det var godt lavet, voksede tørvene sammen med tangen.

Tilbagegang for tanghuse

I begyndelsen af 1900-tallet var de fleste tage på Læsø tænget med tang. Sådan er det bestemt ikke i dag. Nu er der 19 tilbage, hvoraf de 11 er fredet.
I 1930'erne gik der sygdom i ålegræsset, og man fik derfor svært ved at vedligeholde tagene. At lave nye tangtage var helt utænkeligt. Der gik nemlig mange læs tang til et tag. Til Museumsgården anslås det, at der er brugt ca. 540 læs.

Et af Nordjyllands syv vidundere

Med kun 19 tanghuse tilbage kræver det en stor indsats at bevare dem for eftertiden. Det ville være synd og skam, hvis disse store, ludende tage skulle forsvinde fra Læsø.

I 2007 blev tangtagene på Læsø kåret til et af Nordjyllands syv vidundere. Vi håber. at det kan få betydning for bevaringsarbejdet.

Her kan du se tanghuse

Du kan begynde med Museumsgården "På Lynget", som ligger midt på øen, lidt øst for Byrum. Gården er firlænget med et meget stort, imponerende tangtag. Herfra kan du tage videre til Hedvigs Hus på Linievejen ikke langt fra Østerby. Dette hus tilhører også Læsø Museum og er igennem de senere år blevet restaureret. Du kan fortsætte din rute langs med Alléen i Gl. Østerby til Kongenshusvej.

Læs mere på www.tangtag.dk

Del denne side

Links

Læsø Museum

Storhaven

Tangtage.dk er en hjemmeside, der orienterer om en helt unik måde at lave et tag på.

Strandinger

Efter en storm kravlede læsøboen op på sit tangtag og kiggede kysten rundt efter strandinger. Tagryggen var så bred, at han sågar kunne have en stol med derop. Strandingerne ved Læsø var en indbringende forretning for læsøboerne i form af tømmer og den bjærgeløn, de fik del i

Tang til madrasser

Lige efter 2. verdenskrig kom der opkøbere fra Holland for at købe tangen fra de gamle tangtage. Det blev genbrugt i madrasser.

Anskaffelse af tang

De, der i dag ejer et tanghus, kæmper en stadig kamp for at skaffe tang. Ålegræsset er igen af en rimelig kvalitet, men der er ikke så meget af det.

Når der kommer tang ind på strandene, rygtes det hurtigt, og det bliver straks samlet ind og lagt til tørre. Til de større opgaver må læsøboerne importere tang. Det forslår ikke langt og er naturligvis meget dyrt.