Nature | Visitlaesoe

Havets Dag på Læsø - hygge på Vesterø Havn for hele familien

Havets Dag på Læsø - 9. juni 2019

En hyggelig dag for både børn og voksne på Vesterø Havn, søndag den 9. juni 2019, kl. 11 - 16

Havets Dag på Læsø - 9. juni 2019

En hyggelig dag for både børn og voksne på Vesterø Havn, søndag den 9. juni 2019, kl. 11 - 16

Havets dag på havnen i Vesterø byder på masser af aktiviteter for både børn og voksne. Der er boder med både fisk, tang, rav og meget andet, og naturligvis mulighed for at få en lækker frokost og lidt at drikke. 

Velkommen til!

Havets dag byder bl.a. på..:

Skønheden i det enkle

Af Helle Brønnum Carlsen, Kogebogsforfatter og madskribent

Et af de allerstørste fortrin ved råvarerne på Læsø er deres friskhed. Jo friskere, jo enklere kan og skal man servere dem, for så bevarer man allermest smag. Samtidig kan vi nyde sprødhed og nuancer, der sjældent får lov at komme til udtryk, når maden kommer fra supermarkedets hylder med flere dage bag sig af transport og ompakning.

Årets gang blandt fuglene på Læsø

Af Kent Olsen, Biolog, Naturhistorisk Museum, Århus

Ravmanden i Vesterø

Helt ude i yderste klitrække i Vesterø bor og Erling Stjerne. Marehalm og hyben kæmper med græsset om den sparsomme plads foran huset ned mod havet, hvor sandet knitrer hårdt mod ruder og tegl, når blæsten kommer buldrende fra vest. Men blæst og hav i oprør er noget, ravfolket holder af, for så bliver der rusket op i havbundens gemmer og måske frigjort noget rav fra bundens mange depoter. Og om strøm og de højere magter vil det, kastes det op på Læsøs kyster.

Troldesten

Af Jess Jessen-Klixbüll

Store sten har altid været forbundet med overtro, trolde og jætter, nedgravede skatte og mærkelige hændelser. 

Sælerne ved Læsø

Af biolog Karin Krogstrup

Havet omkring Læsø huser en af landets større bestande af spættet sæl - formentlig omkring 1.000 dyr.

Men er disse store havpattedyr nyttige og nærende, irriterende og skadelige eller charmerende og nuttede?

I dag synes de fleste danskere nok det sidste - men sådan har det ikke altid været.

Ternerne på Læsø

Af Folmer Hjorth Kristensen 

Orkidéer og solskin

Af adm. direktør Peter Augustinus

Læsø Klitplantage

Af skovfoged Hans Henrik Jørgensen

Klitplantagen, som vi kender den i dag, er af nyere oprindelse. De første plantninger, der skulle føre til genetablering af den omfattende skov, der gik tabt under den ødelæggende sandflugt, fandt sted i 1902 som et privat initiativ i samarbejde med Hedeselskabet. Sidst i 1920’erne blev store arealer herefter opkøbt af staten, der efterfølgende iværksatte en betydelig tilplantning.

Hvad naturen giver os

Af biolog Karin Krogstrup

Læsøs meget store, rene og uspolerede naturområder giver øens gæster og fastboende mere, end de fleste er klar over. Med 6 gange så meget natur pr. indbygger i forhold til gennemsnittet i Danmark - og meget natur af høj kvalitet og artsmangfoldighed – er Læsøs natur et overflødighedshorn af goder.

Fjæsing - en god spisefisk

Fjæsingen lever i havene fra Midtnorge til Marokkos kyster samt i hele middelhavet. Den kan blive op til 42-45 cm lang, lever om vinteren på dybere vand, men trækker om sommeren ind på vanddybder mellem 5-15 meter. 

Dykning ved Læsø – ”Danmarks bedste sigt”

Af Jess Jessen-Klixbüll

Farvandet omkring Læsø byder på nogle af de bedste steder til dykning, der overhovedet findes i Danmark. Ja, der er dage, hvor sigtbarheden er lige så god som i Det Røde Hav! Dykkerstederne er spændende områder, der kan byde på mange forskellige oplevelser lige fra skibsvrag til sten- og boblerev.

Den brune bi – en del af Læsø

Af formand Carl Johan Junge

Højsandetårnet, der forsvandt

I forbindelse med Naturstyrelsens bestræbelser på at opføre flere friluftsfaciliteter i 1970'erne og 80'erne blev et tårn sat op i Højsande. Her kunne man klatre op og skue ud over store dele af Klitplantagen og helt ud til Bovet. Tårnet var placeret på toppen af bakken lige oven for P-pladsen på Østre Skråvej lidt syd for, hvor Vej II løber ud. Da man i perioden 2002-2007 ryddede store dele af Højsande for at genskabe tidligere tiders klithede, kom nye og endda større bakker til syne.

Et mystisk skanseanlæg ved Storedal

Hvis du begiver dig ud på det smukke hedeareal ved Storedal, ser du få hundrede meter øst for parkeringspladsen nogle langstrakte forhøjninger i landskabet, der umiddelbart ser ganske naturlige ud. En sti fører hen mod forhøjningerne gennem det smukke, fredede hedelandskab, hvor lyng og revling konkurrerer om pladsen. Ved nærmere eftersyn viser det sig, at forhøjningerne er en slags volde, der udgør et sammenhængende og helt klart menneskeskabt anlæg.

Kram en ko og syd lidt salt

Storhaven

Mange kigger lige en ekstra gang, når de passerer ”Storhaven” på vejen ned til Saltsyderiet. Her foregår et eller andet. Det første, du ser, er en stubmølle magen til den, der står ved Museumsgården. Et nærmere kig afslører måske en ged, der går og græsser på taget af udhuset, og af og til kan du slet ikke passere stedet på grund af et par æsler, der går på vejen og forstyrrer færdslen. Kan de mon være dresseret til det?

Lystfiskeri på Læsø

Kystfiskeri

Læsø har mange spændende muligheder for en lystfisker. Man skal dog være opmærksom på, at kysten i perioder kan virke helt tom for fisk. Kystfiskeåret går fra marts/april, hvor de første havørreder kommer, og til engang i november, hvor vandet er blevet så koldt, at de fleste kystnære fisk er trukket ud på det dybe vand.

Læsøs badestrande

På en varm sommerdag er det skønt med en tur til stranden - at mærke sandet mellem tæerne og lade sig afkøle i det klare, rene vand. Ungerne kan boltre sig i vandet i flere timer og synes aldrig, at det er koldt. Prøv til en afveksling også at tage til stranden ved aftenstide, nyd lidt mad og den pragtfulde udsigt, og afslut din aften med svømmetur og solnedgang! 

Læsøs badestrande er meget forskellige – her er en lille guide til din strandtur.