Kunst og kunstnere på Læsø | Visitlaesoe

Kunst og kunstnere på Læsø

Det kan ikke være nogen tilfældighed, at to af Danmarks allerstørste nutidskunstnere har valgt Læsø som inspirationskilde for deres kunst. Selvfølgelig kan Læsø ikke tage patent på hverken Asger Jorn eller Per Kirkeby, men de har dog begge valgt Læsø som et af deres atelierer. Og de er ikke alene. Mange kunstnere arbejder, har arbejdet, lever eller har levet på Læsø.

Mange kendte kunstnere har igennem årene opholdt sig på Læsø i kortere eller længere perioder, fundet inspiration og arbejdsro. I slutningen af 1800-tallet var det kunstnere som Rørbye, Skovgaard, Krøyer, Viggo Johansen og Tuxen. Fra 1950-1970 var det Hjort-Nielsen, Hofmeister, Arne og Jørgen Haugen Sørensen samt Marinus Nielsen, der tilmed var født på Læsø. Og så altså også Asger Jorn. Senere kom bl.a. Mogens Hoff og Svend Halberg til og ikke mindst som før nævnt Per Kirkeby.

Som gæst møder man jo ikke hverken Krøyer, Jorn eller Hoff. Men mindre kan også gøre det, og der er rig mulighed for at opleve det aktive kunstmiljø, når man besøger Læsø. 

Allerede ved ankomsten til havnen i Vesterø mødes man af en stor og karakteristisk skulptur. Det er ”Havsvind”, der, opstillet på en sokkel, står som et symbol på de bølger, der omkranser vores ø. ”Havsvind” er udført af den svenske kunstner Kent Ullberg, der til daglig bor og arbejder i Texas.

På Mejeripladsen i Byrum står en lille gris, og på havnen i Østerby holder skibshunden et vågent øje med sejladsen og livet på havnen. To dyr, som er opført i bronze af hhv. Aline Magnusson og Mats Åberg.

Vind, gris og hund er gaver, som de offentlige pladser på Læsø har fået af gallerist og kunstformidler Cilla Jahn og hendes mand Kenneth Haukaas fra Stockholm som en påskønnelse for de utallige gode oplevelser på Læsø, som parret har haft gennem årene. Måske er det derfor, at kunstnerne er svenske?

På Havnebakken står også en gave til Læsø. Det er Læsø Fiskeindustris gave til kommunen i anledning af virksomhedens 50 års jubilæum. Et stort, smukt kunstværk ”Skibsstævnen”, udført i bronze af Læsø-kunstneren Ingegerd Bilving Jørgensen.

Ingegerd bor og arbejder på Læsø. I sit atelier og værksted langt ude på Doktorvejen ved Byrum skabes skulpturer i alle størrelser. Ingegerd arbejder først og fremmest i keramik og bronze, og hendes værker ses flere steder på Læsø. Det er fx hende, der står bag de store, gyldne hummere, som bryder murstensfacaderne på Fiskeindustriens bygninger både i Østerby og Vesterø, ligesom det er hendes fuglerelieffer i keramik, der pryder facaden på Læsø Bio. Det er også Ingegerd, der er kunstneren bag Den Gyldne Hummerklo, som hvert år overrækkes vinderen af kokkekonkurrencen ved Jomfruhummerfestivalen i august.

”Luddes Hus”

Midt i Byrum ligger et ganske lille og undseeligt hus. Det er ”Luddes Hus”. ”Luddes Hus” er ud over færgen ”Margrete Læsø” Læsø Kunstforenings faste udstillingssted. Og der er rift om at udstille på Læsø. Kunstforeningen får hvert år henvendelser fra rigtigt mange kunstnere, der gerne vil udstille. Det er kunstnerne selv, der passer deres egne udstillinger, så de besøgende får således både kunst og kunstner til samme pris, og der er fri entré.

Kunstforeningen har også ansvaret for en meget spændende studiesamling af multikunstneren Erik Skjoldborg. Der er som regel adgang til at se dele af samlingen et eller andet sted i en eller flere af kommunens bygninger.

 

 

Del denne side