Cykelruter på Læsø | Visitlaesoe
Familie på en af Læsøs cykelruter

Cykelruter på Læsø

Læsøs varierede og unikke natur indbyder til en tur på nogle af øens mange smukke cykelruter. Få vores guide til en god cykelferie på Læsø her.

Køb cykelkortet

For at give dig det bedst mulige overblik over Læsøs mange ruter, er der lavet et cykelkort. Kortet kan købes for 20 kr. på disse steder:

  • Læsø Turistbureau
  • Østerby Servicecenter
  • Læsø Færgens Bistro
  • Dagligvarebutikkerne
  • Flere overnatningssteder

 

Cykelruter i Geotrail Go

Cykelruterne ved Læsø Rundt

Alle ruterne (cykelkort og cykelløb) i GPSies

 

 

Hvor kan jeg leje cykler?

Der er flere muligheder for at leje cykel på Læsø. Se vores oversigt over cykeludlejere på Læsø.

En cykeltur på Læsø

Af Folmer Hjorth Kristensen

I år vil vi både starte og slutte vores cykeltur i Østerby Havn. Husk, at den ligger modsat Vesterø Havn! Turen er på ca. 30 km alt efter, hvor mange små sideveje man ønsker at udforske. Undervejs vil der være mulighed for at bade, se på lyngheder, strandenge, gamle tanggårde og spændendenatur, som man skal lidt væk fra alfarvej for at finde.

Vi vil starte på Østerby Havn, midt på havnen, hvor vi kan se Østerby Havnekontor, Thorsen Fisk, Læsø Røget Fjæsing, Lyngfeldt Hotel, Min Købmand, Læsø Kunsthal, Østerby Hotel og Læsø Spisehus. Om sommeren er havnen fyldt med fiskekuttere og lystbåde - mest svenske, da Sverige kun ligger 50 km borte.

Vi cykler ud ad Smedievejen, hvor vi bemærker Østerby Værft, Læsø Redningsstation, den store legeplads, Galleri og Butik Anne Julie samt Marina Park. Smedievejen slutter ved en stor parkeringsplads, hvor der er en smuk udsigt ud over Kattegat, ud til nordre Rønner, og hvor man i horisonten i godt vejr kan skimte Pikkerbakken i Frederikshavn. Her er også en dejlig, hvid sandstrand lige ved siden af havnen. Stranden fortsætter til Vesterø Havn, så hvis man vil, kan man fint vælge at gå den 11-12 km lange tur. Bussen er gratis, så tag evt. den tilbage.

Ellers fortsætter vi op ad Finlandsvej og drejer til højre ud ad Peter Daniels Vej gennem Nordmarken. Lige før den 18-hullers seaside-golfbane ligger der et lille hvidt hus. Det er det hus, som den berømte professor Johansen boede i. På Johansens tid var hele Nordmarken ét stort, violet lyngtæppe i juli-august måned.

Vi cykler videre, forbi en af Danmarks flotteste golfbaner, der er meget vanskelig at spille på, når det blæser - og det gør det tit herude! Op ad Professor Johansens vej, indtil vi kommer til Læsø Seaside Golf- & Badehotel. Det er et kompleks bestående af 23 dejlige feriehytter, restaurant og golfklubhus, det hele smukt beliggende med udsigt over havet og lyngheder. Vi forsætter ned til skrænten, og her møder der os et fascinerende syn: dels de mange sten i vandkanten, der spiller i alskens forskellige farver alt efter vejrtype, dels tilstedeværelsen af edderfugle, strandskader og toppet skallesluger, der bevæger sig rundt mellem stenene og langs strandkanten.

Tilbage til Peter Daniels vej. Her har vi to muligheder for at komme til Bovet. Den første er vejen til venstre, Hals Kirkevej, der fører os forbi stedet, hvor Hals Kirke lå. Kirken blev begravet i sand under sandflugten og er i dag nedtaget - dens sten og materialer er siden blevet brugt til andre formål på Læsø.

Den anden mulighed kunne være at tage Nørholmsvej, der vil føre os forbi de store sommerhusområder også kaldet Jollerne. Her, gemt i skoven, ligger der rigtig mange sommerhuse. Det specielle ved disse områder er, at de ser ud som skov, fordi man har bestemt, at alle grunde skal være på 5.000 m2. Når vi når Banstensvejen, kan vi vælge at forsætte lige ud eller svinge til højre, begge delevil føre os ud til havet med en indbydende badestrand og næsten uden mennesker, selv midt i højsæsonen.

Vi fortsætter over Linievejen og kommer ud til Østerbyvejen, som vi krydser for at nå over på den anden side til den dobbeltrettede cykelsti. Og dér ligger Bovet så - lige foran os! Vi ser ud i noget, der ligner uendeligheden, hvor himmel og hav går i ét, og hvor der forår og efterår raster i tusindvis af fugle. Derfor er området også blevet udlagt som fuglereservat, hvor fugle har førsteret til at raste og guffe sig tykke og fede, så de har brændstof nok til de lange rejser mod nord og øst. Det kan f.eks. være den mørkbugede knortegås eller den islandske ryle, der flyver til og fra yngleområder i Sibirien og de nordlige områder i Norge, Sverige og Finland. Der er en fin parkeringsplads her, hvor vi evt. kan spise og hvile lidt, mens vi samtidig nyder naturen.

Vi kører videre op på Østerbyvejen, som på et tidspunkt skifter navn til Gammel Østerbyvej. Pludselig dukker nogle store, åbne lysninger op til højre og venstre. Det er Læsø Historiepark med gartneriet Ægirs Have markeret med to store sten ved indkørslen. Her kan du købe krydderurter og fine grøntsager og besøge Læsø Labyrinten, som er en kunstinstallation lavet af amerikaneren Herbert Parker og nogle frivillige Læsøboer. Længere mod nord ligger tanghuset Hedvigs Hus, nænsomt restaureret og bevaret og drevet af Hedvigs Hus Laug, men ejet af Læsø Museum.

Østerby Kirke er en nyere kirke bygget i 1867. Kik ind på kirkegården – dér er der mange beviser på, at havet er en farlig arbejdsplads. - I det gamle Østerby kunne man i sin tid se bygninger som skole, brugs og missionhus. I dag er det kun missionshuset, der stadig har den funktion, som det i sin tid blev bygget til. Skolen har været magasin og arkiv for Læsø Museum igennem mange år, men det er nu flyttet til Byrum.

Vi drejer nu til højre ned ad alleen mellem missionhuset og det smukke tanghus. Dér hvor asfaltvejen svinger 90 grader, og vejen fortsætter som grusvej, skal vi tage nogle vigtige beslutninger. Cyklister med stærke cykler og som ikke er bange for, at det bumper lidt og ikke lader sig standse af, at der kun er to hjulspor, kan fortsætte og dreje til venstre op ad Kongenshusvej. Det er lidt af en ”vild jungle” at køre ind i, men det er spændende, og naturen er tæt på. Hører man derimod ikke til den garvede del af cykelfolket, kan man i stedet dreje til højre ud ad Kongenshusvej og sætte sig i græsset og nyde udsigten til Evbakken, Bløden Hale, øen Knogen og alle de dejlige områder, som øjnene kan finde hvile ved at betragte. På Christian den 4.s tid kunne et linieskib gå ind til Evbakken, så derfor havde kongen oprettet et toldsted her, som flåden kunne operere ud fra. Det fortælles, at soldaterne jævnligt var meget fulde, og der er også flere beretninger om mord her.

De, der foretrækker at holde sig til asfalten, kan nu cykle tilbage og dreje til højre og fortsætte mod nord. I dette område ligger der mange, gamle tanghuse, som man nu er i gang med at restaurere. Læs mere på www.tangtag.dk

Vi cykler nu videre ud ad Snebærvej, indtil vi møder Danzigmannvej. Dén følger vi til højre og fortsætter ud mod de åbne vidder, hvor pludselig landskabet åbner sig for os med lyng og himmel og en marehalmsklædt klit: Vi er på vej mod Danzingmann Klit. Og her skal der endnu en gang træffes et valg. De, som enten ikke ønsker eller har kræfter til at tage de sidste 4 km til Bløden Hale plus de 4 km retur igen, kan evt. tage badetøjet og madpakkerne, kravle op over klitten og finde en varm ”gryde”, hvor de kan nyde udsigten, havet og den friske luft. Langt ude i horisonten kan man se den meget trafikerede skibsrute mellem Danmark og Sverige. Og i godt vejr, og når det bliver mørkt, kan man se et blinklys, der løber op og ned i horisonten. Det er tv-senderen i Gøteborg.

De virkeligt garvede cyklister, som næsten ikke kan få udfordringer nok med hensyn til grusveje, huller i vejene, støv osv., ja, de fortsætter videre ud på den lyngklædte "savanne" mod Bløden Hale. Vi cykler her lige lukt ud i natur, natur og natur for til sidst at stå, støvet og øm i kroppen, på pladsen ved Bløden Hale. Heroppefra kan vi på hederne se i hundredvis af får gå og hygge sig, inden vi selv går ned til stranden, drejer til højre og videre ned til spidsen af halen. Lige her er der kun natur og fugle, og ude på de små øer ligger sælerne (det vil nok være en god idé at tage en kikkert med). Øen Knogen er fuglenes ø. Her yngler flere forskellige arter, og her holdes der om natten hvil på fuglenes vej til og fra ynglestederne nordpå. Her finder vi også kæmpedynger af tang, og ser man nøje efter ja, så finder man måske et par af de smukke gule klumper, der kan pudses let med sandpapir og tandpasta og hænges om halsen til evigt minde om turen til Læsø.

Hjemturen giver sig selv - dog lige med en lille afstikker til Jegens Vej og op på klitten for at se over på sælhunderevet - her ligger nemlig af og til sæler plus en del fugle.

Hele gården oser af gamle dage – af træskibe, tjære og uld. Det dejlige ved denne gård er, at den ikke er moderniseret. De gamle båse til grise, køer og heste står der stadig, men dyrene er skiftet ud med indbydende designs i plaider, trøjer, huer, sko og dyner - en guds velsignelse af alle farver og størrelser. Går vi helt ind i den lille dynestue, kan vi her få en beskrivelse af, hvordan disse dyner fremstilles. Der plantefarves i alle de kendte farver, intet er overladt til tilfældighederne.

Vi nærmer os nu afslutningen på vores cykeltur. Vi cykler ned ad Tyvhulvejen og videre helt ud til Kattegat, hvor der venter os en anden udsigt over Østerby Havn, end den vi normalt ser. Følger vi asfalten til venstre ned modØsterby Havn ad Gærdesmuttevej, Sneppevej eller Rylevej - som alle fører til Mågevej – så er vi igen tilbage ved Læsø Fiskeindustri og på havnen i Østerby.

Vi kan også vælge at køre tilbage til hovedvejen og følge denne ned mod Østerby Havn. Så vil vi nemlig på venstre side af vejen lige ved byskiltet se en meget imponerende rhododendronpark, hvis indgang er markeret med flag. Det er Lise og Søren Madsen, der har anlagt denne flotte park. Forsætter vi lige ud, ender vi, hvor vi begyndte: i hjertet af Østerby Havn.

Håber, at I har nydt turen!

Del denne side

Cykeltur - en populær aktivitet på Læsø

Aktiviteter

Oversigt over de mange ting du kan lave på Læsø - cykle, bade, fiske, shoppe, løbe og meget, meget mere.