Læsø Kur

Læsø Kur

Foto: Jack Fridthjof

Ikke langt fra havnen i Vesterø finder du Læsø Kur - et moderne, nordisk kurbad i den tidligere havnekirke, der er parat til at modtage dig med forkælelse og wellness baseret på øens salt samt ler og havalger.

AKTUELT: Læsø Kur er ultimo februar 2024 begæret konkurs.

Forkælelse for krop og sjæl med udsigt til himmel og hav

I en totalrenoveret tidligere kirke med udsigt til strand og solnedgang ligger Læsø Kur og fortæller historien om, hvordan man på basis af et restprodukt har skabt en virksomhed med 15 ansatte i højsæsonen.
Det handler nemlig om saltlagen fra produktionen af Læsø Salt. Restlagen bruges i flere af behandlingerne, og der er mulighed for at bade i saltvand i flere forskellige opløsninger. I tilgift sikrer den unikke beliggenhed, arkitekturen, den omgivende natur og et dedikeret hold af kompetente medarbejdere en totaloplevelse i verdensklasse.

Kurbad
Foto: Læsø Kur

Blåstempling af klimabehandlinger

Læsø Kur er i forbindelse med et EU-udbud som det eneste sted i Danmark godkendt til at tilbyde klimabehandlinger til patienter henvist til 4-ugers behandlingsforløb fra en række af landets regioner. Dermed får det præmierede wellness-center en blåstempling af den klimabehandlingsform, som siden 2008 er blevet tilbudt psoriasispatienter.

Læsø Kur
Foto: Louise Bering
Læsø Kur
Foto: Louise Bering

Veldokumenteret effekt

Psoriasisbehandlingen har allerede i flere år været en veldokumenteret succes med masser af patienter, som selv har fundet frem til og betalt for opholdet – mennesker fra både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland. De enestående resultater dokumenteres af uafhængige rapporter.
Effekten hænger sammen med, at man tilbyder en totalbehandling med bl.a. kostvejledning, motion og saltbehandlinger, og så at behandlingerne er baseret på den mineralholdige restlage fra netop Læsø Salt.

Prisvindende velvære

Læsø Kur har to år i træk vundet Oplevelsesprisen som bedste wellness-sted, og kan også mærke stigende efterspørgsel.
”Og det er uanset, om det er de populære endagsture, hvor gæsterne får både en hyggelig sejltur fra Frederikshavn og en hel dag i vores dejlige omgivelser, eller om det er vores luksusbehandlinger, hvor der er dømt total forkælelse for to personer,” fortæller Finn Taul fra Læsø Kur.

Læsø Kur
Foto: Louise Bering
Kurbad
Foto: Læsø Kur

En varm atmosfære

Læsø Kur er åbent året rundt og entrébilletten giver fri adgang til de forskellige bade, den udendørs opvarmede spa og meget mere. Professionalisme og en varm atmosfære er med til at sælge varen – wellness på Læsø. Læsø Kur har også udviklet deres egen hudplejeserie, hvor der er brugt både saltrestlage og økologisk pileekstrakt.

Varmepumper og grønne tage

Forandringen fra kirke til kursted er tegnet af arkitekterne Friis og Moltke. Stedet er nyrenoveret og ført helt up-to-date med miljøvenligheden i top via de nyinstallerede varmepumper og med grønne tage, som er med til at reducere vandafledningen og desuden øger biodiversiteten i området til glæde for blandt andet Læsøs bier.

Læsø Kur

Besøg Læsø Kurs hjemmeside

Foto: Jack Fridthjof

Historien om Læsø Kur

Fra kirke til Læsø kurbad

Det startede med, at saltsyder Poul fra Læsø Saltsyderi fik en god idé. Psoriasis behandles bl.a. med saltvand. Det er hidtil sket i Dødehavet i Israel og i Blue Lagune på Island. Hvorfor ikke prøve det på Læsø - restvandet fra saltproduktionen har vi jo. Alle gode kræfter hjælper til og økonomien kommer på plads. Læsø Kur er en realitet. Den 6. august 2007 starter ombygningen af kirken med, at kirkeskibet bliver revet ned.

Kirketårnet bevares

Der blev udskrevet en konkurrence. Vinderen blev arkitektfirmaet Friis og Moltke i samarbejde med Trigon og Cowi A/S. Tårnet vil fortsat stå som et vartegn, men med en ny underkrop, der bugter sig som et klitlandskab. Hermed er bygningen placeret i nutiden med udsigt til både fortiden og fremtiden.

Solgt for 1 krone

Den første søndag i advent 2003 blev kirken taget ud af drift. Efter forhandlinger med Vesterø Menighedsråd og Kirkeministeriet var det nemlig besluttet at kirken kunne sælges for den symbolske sum af 1 krone! Det er første gang, at en folkekirke i Danmark "sælges" til et privat formål. Forbindelsen imellem salt og kirke er i øvrigt ikke ny. I flere århundreder var det Viborg domkapitel, der ejede Læsø og stod bag den kommercielle udnyttelse af det salte grundvand.

Inventar fra kirken

Ifølge forskrifterne blev altersølv og døbefond båret ud, da kirken mistede sin status som kirke. Kirkeklokken blev forsigtigt løftet ud og nu ringer den i Bangsbostrand Kirke i Frederikshavn. Kirkebænkene er solgt på auktion. En af dem står i dag i morgenmadsstuen hos Østergaard B&B!