Indvielse af Vinduestårnet, ny Per Kirkeby-skulptur

Læsø Kunsthal er stolte af at præsentere Vinduestårnet - En ny offentlig skulptur af Per Kirkeby på Læsø.

I løbet af sommeren 2018 indvies en syv meter høj teglstensskulptur af Per Kirkeby i Østerby Havn på Læsø. Skulpturen er blevet realiseret ved en længerevarende fælles lokal indsats og kommer til at stå som et markant kulturelt vartegn for hele Læsø.

Per Kirkeby er verdenskendt for sine røde teglstensskulpturer, og det har derfor været et brændende ønske i flere år for Læsø Kunsthal at kunne opføre et af kunstnerens ikoniske storværker i det offentlige rum på Læsø og dermed fremhæve Kirkebys særlige tilknytning til øen. Og det er nu lykkes.

Trods sin fremskredne alder er Kirkeby ligeså aktuel og relevant som nogensinde før, hvilket understreges af det faktum at han i år også har solgt teglstensskulpturer til Musée Rodin i Paris, til Tate Modern i London og til Nasjonalmuseet i Oslo – og nu altså også Læsø! Skulpturen er en del af en større serie af teglstensværker, som har det til fælles at de alle mimer grundstrukturer i traditionelle bygningsværker med kig igennem skulpturens passager og gentagende strukturer, og som i natur og bybilleder verden over fortæller om vores fælles kulturhistorie. Ideen til sine teglstensskulpturer opstod på en rejse til Mayalandet med Teit Jørgensen og Ib Michael i 1971. I sin dagbog skriver Kirkeby: ”Mayalandet. Alle de malerier og tavler og tegninger. Det skyder sig ind, dette tempelbyggeri, alle vegne, og står pludselig som en murstensskulptur. Solens stråler. Skovens grønne vand. Og sten. Og tegn, evigt eroderende.”

Da Læsø Kunsthal i 2016 viste en soloudstilling med Per Kirkeby opstod tanken at markere hans mangeårige tilstedeværelse på øen med et større blivende værk. Nu er skulpturen en realitet. Med projektledelse og kuratering af Læsø Kunsthal og en væsentlig medvirken fra Læsø Kommune, er øen gået sammen om at lade dette omfattende arbejde blive virkelighed. I tråd med Per Kirkebys stærke position i det danske kunstliv har der været god opbakning fra fonde med et særligt blik for Kirkeby og Læsø. Men uden det stærke bidrag fra lokalsamfundet i landets mindste kommune: privat erhvervsdrivende, kommunen og enkeltpersoner, ville dette gennemgribende værk ikke have været realisérbart.

Om skulpturens tilblivelse siger direktør for Læsø Kunsthal Jon Eirik Lundberg:
”Det har været vores ambition at få en af Kirkebys teglstensskulpturer opført på den ø, som han i så mange år er vendt tilbage til. Og vi er stolte af at det nu er lykkes ved en fælles lokal indsats. Vi håber, at øen selv og de mange turister, der besøger den hvert år vil få glæde af det smukke bygningsværk”

Tæt på værftet, redningsstationen og kunsthallen i Østerby Havn vil skulpturen nu få sin permanente plads, hvor den med sin syv meters højde vil skabe en helt ny konturlinje i det industrielle område.

Per Kirkebys tilknytning til Læsø, hvor han siden 1980 ́erne haft atelier på øen og er kommet hver sommer - og vinterferie og lavet et utal af værker, er ulig noget andet sted han har opholdt sig.

Pressemeddelelse fra Læsø Kunsthal marts 2018

Læsø Kunsthal skaber i forbindelse med opførelsen en særudstilling i Læsø Kunsthal som en formidling af skulpturen som projekt og trækker samtidig linier mellem Kirkebys teglstensskulpturer og deres historiske udspring i Mayakulturen.

Om Per Kirkeby

Per Kirkeby (f. 1938) er en af Danmarks mest betydningsfulde, nulevende kunstnere. I mere end fire årtier har han beskæftiget sig med stort set alle former for billedkunstneriske udtryk – fra maleri, tegning, skulptur og grafik til scenografi og film. Derudover er han forfatter og skriver digte, essays og kunstnermonografier. Evnen til at samle formen, farverne, naturen og ideernes luftige spind i så diverse medier har gjort ham til en af den moderne kunsts vigtigste skikkelser.

For presseforespørgsler, billeder og interviews kontakt presseansvarlig Anne Riber på anneriber@g... eller mobil: 40 89 42 24

Bidragsydere

Skulpturen er blevet realiseret med bidrag fra følgende fonde:
Knud Højgaards Fond, Det Obelske Familiefond, 15. Junifonden, Læsø Kommune, Familien Stryhns Familiefond, Hotel Havnebakken, Hotel Nygaard, Læsø Færgeselskab, Læsø Fiskeindustri, Læsø Brand Fonden , Region Nordjylland, Oticonfonden, Læsø Turist- og erhvervsforening, Louis-Hansen Fonden, Steen Buus-Jensen, Galleri Bo Bjerggaard, Østerby Landsråd, Nordjyske Bank, Østergård B&B, Sprog til Tiden, XL-Byg, Læsø Spisehus, Læsøshoppen og Stig Beck

Sponsorer

Egernsund Tegl
Aalborg Portland

Samarbejdspartnere

Per Kirkeby
Østerby Havn
Læsø Kommune
Galleri Bo Bjerggaard

Projektstyring

Læsø Kunsthal v. leder Jon Eirik Lundberg og kurator Nina Wöhlk
Andre involverede
Arne Fremmich,arkitekt bag Per Kirkebys murstensskulpturer.
Stig Beck, murer.
Bo Bjerggaard, Galleri Bjerggaard