©  Foto:

Havkajak Læsø - Vesterø - Stokken - Søndre Rønner ca 35 km

Vesterø - Stokken - Søndre Rønner er en fin dagstur på cirka 35 km. Ved fint vejr også en nem til middel tur med nemt startsted i Vesterø Havn og lavt vand med mange muligheder for at komme på land undervejs. Søndre Rønner er et meget spændende sted med blandt andet store sandbanker ved lavvande og flere af Læsøs kæmpesten.

Turbeskrivelse:

Med udgangspunkt i Vesterø kan man komme på flere gode havkajakture, både mod nord og øst og mod syd. Husk altid at lade vejret, evnerne og erfaringen bestemme! Og husk også at medbringe mad og drikke - det er muligt at handle i Vesterø og Østerby, men ikke andre steder langs vandet...

Vesterø Havn - Søndre Strand - Stokken - Søndre Rønner

Vesterø - Stokken og videre ud til Sdr. Rønner er en dagstur.

Ruten kan fx begynde ved beddingen i Vesterø Havn. Her er et fint slæbested, som også benyttes af jollefolket, og der er gode parkeringsmuligheder tæt på. Er man mere til en strandstart, så er det nemt at komme ned lige ved stranden tæt på færgens opmarchområde.

Tager du afsted fra havnen, så vær obs på sejlere og især på Læsøfærgen, som afgår og ankommer fra Vesterø Havn op til 8 gange dagligt. Tjek den aktuelle fartplan på Læsøfærgens hjemmeside.

Læsøfærgen og havkajkfolket

Lavt vand langt ud

Fra Vesterø Havn går turen sydpå langs Læsøs meget fine og børnevenlige vestvendte badestrande. Vandet er lavt langt ud, og som regel er vandet roligt, selv ved vestenvind. Det er nemt at komme ind på badestranden stort set alle steder. Ud for Vesterø Kirke, som er nem at se fra vandet med den røde farve (som netop er valgt af samme årsag historisk set), er der en nedgang til stranden fra p-pladsen. Her er også toilet og bord/bænksæt. Toiletterne er dog lukket i vinterhalvåret. 

Barriere-øen Stokken

Videre sydpå rammer ruten Stokken, som er en såkaldt barriereø - bemærk i øvrigt, at den vestlige ende er fredet mellem 15. april og 15. juli. Ved højvande er det som oftest muligt at sejle ind i løbet mellem Stokken og Læsø, men ellers kan man fortsætte sønden om Stokken - her er en af landets formentlig bedste og ikke særligt kendte badestrande. Er man frisk, kan turen strækkes helt til sydspidsen af Stokken; her er et rigt fugleliv og masser at se på. I området kan du sanke blåmuslinger og salturt samt porse og malurt. Der er også mange, som finder østers i de måneder, man kan (bør) gøre det.

På indersiden af Stokken for enden af Fannemandsvejen kan man fint gå på land og holde pause som her Henning Munk, en af Læsøs kajakentusiaster. Henning er ude så godt som hver dag året rundt.

Havkajak Læsø – Henning Munk holder pause ved Fannemandsvejen

 

På land kan der tages pejlinger på Vesterø Kirke, på Læsøs eneste vindmølle på Glashusvejen, og på de båker, som er placeret på hhv Stokken og Læsø - de kan ses her på Eniro.se.

Videre til Søndre Rønner...

Eniro.se har lavet et gratis søkort i samarbejde med Geodatastyrelsen. Klik på billedet og kom til kortet

Fra spidsen af Stokken sættes kursen sydøstover mod Søndre Rønner, som er en del af resterne fra istiden. Vandet er lavt, og der er spredt sten fra istiden med rundt hånd - blandt andet nogle meget spændende såkaldt kæmpesten. Målt på areal har Læsø landets største forekomst af kæmpesten, og ikke langt fra Sdr. Rønner ligger Bredestenen - læs mere om den her på GEUS' hjemmeside.

Havkajak Læsø – Christina Sandholt på vej retur fra Søndre Rønner – her ud for sydsiden af Stokken

Afhængig af vandstanden er der gode muligheder for at finde sig en sandbanke til frokosten, og helt sikkert også gode muligheder for at spotte sæler. Historisk hed Søndre Rønner også Sæl Rønnerne, og sælfangst var helt sikkert en stor kilde til både indtægter og kød før i tiden.

 

Seværdigheder:

Har man mod på et afbræk, så er der flere spændende ting at besøge: 
Vesterø Kirke - Meget flot kirke fra ca 1250, kendt bl.a. for sine meget flotte kalkmalerier. Ligger cirka 500 meter fra stranden.
Fannemandskanalen med Fannemandsfærgen (sejler i sæsonen fra april til oktober).
Læsøs vestkyst - hele området er fredet og rummer masser af seværdigheder - både til søs og til lands.
Bredestenen - en af Læsøs mange kæmpesten.

 

Startsted:

Vesterø Havn ved Beddingen

 

Slutsted:

Se ovenfor – rundtur

 

Kort - GPX

Se ruten på AllTrails her - findes også som GPX på linket 

Se ruten her på eniro.se

Søkort Læsø - Eniro.se i samarbejde med Geodatastyrelsen

Eniro.se har i samarbejde med Geodatastyrelsen lavet et meget detaljeret søkort, som kan bruges ganske gratis - klik på billedet og kom til den svenske side.

Eniro.se har lavet et gratis søkort i samarbejde med Geodatastyrelsen. Klik på billedet og kom til kortet

 

Sværhedsgrad:

Middel – overvej turen i forhold til vinden – anbefales ikke ved vestlig vindstyrke over 8 m/s.

 

Særlige forhold:

Ved start fra havnen; vær opmærksom på sejlere og især Læsøfærgen; tjek evt færgens fartplan på laesoe-line.dk.
Alternativt kan startes ved stranden lige syd for opmarchområdet. På sidste del af turen fra Stokken til Søndre Rønner anbefales at anvende gps eller kompas.

 

Beskyttelse og hensyn:

Store del af Læsø og især strandengene og havet syd for er underlagt regler som Natura-2000-omåde.

Læs mere om regler og hensyn her

Læsø er omfattet af Natura 2000-regler med naturbeskyttelse

 

Faciliteter:

Overnatning:

Flere steder i Vesterø - se mulighederne på https://www.visitlaesoe.dk/overnatning

Toiletter/bad:

Vesterø Havn

Læsø Turistkontor ved Færgeterminalen

På stranden ved Vesterø Kirke (dog lukket i vinterhalvåret.)

Spisesteder:

Tjek visitlaeos.dk/aabningstider

Indkøb:

Dagli' Brugsen Vesterø

Fiskehandler på Vesterø Havn

Landgangssteder:

Stranden lige syd for havnen i Vesterø

Stranden ved Vesterø Kirke - også gode p-muligheder

Stranden ved indløbet mellem Stokken og Læsø - også p-muligheder

Kajakudlejning:

Se VisitLæsø og links nedenfor

 

Hent kortet i AllTrails her:

 

 

Nyttige links:

Læsøs vestside på fredninger.dk

Gratis søkort over Læsø fra eniro.se

Åbningstider og butikker på Læsø

Kajakruten på AllTrails

 

Private sider:

En søgning på Google på havkajak og Læsø returnerer mange gode og nyttige sider, blot skal man lige være obs på, at de kan være uopdaterede.

 

Havkajak på Læsø er en del af #ØHigh5, et samarbejde mellem Læsø, Samsø, Ærø, Langeland og Fanø, og er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.