Havrehed Danmark Rundt for et renere hav 2022

Havfaldsdagen på Læsø

Foto: visitlæsø

Danmark Rundt i robåd for et renere hav

Havfaldsdagen 2022 på Læsø 7. juli

Christian Havrehed er en dansk viking, forfatter, eventyrer, foredragsholder, konsulent og en del andet – og så er han glad for at ro. Altså i sådan en havgående robåd som den, han har krydset Atlanten i. Christian er sinolog – altså ekspert i kinesisk kultur og sprog, og har udover at have opholdt sig i Kina i en årrække også være en del af Troels Kløvedals team, som sejlede Nordkaperen op ad Yangtze-floden.

Her hen over sommeren ror han så Danmark rundt med det formål at sætte fokus på behovet for et renere hav. Man kan læse mere om Christian og hans historie på hjemmesiden https://yantu.com.

Torsdag den 7. juli ankommer Christian til Vesterø Havn med sin oceangående robåd, en god portion entusiasme og et skræddersyet foredrag på Læsø.

I den forbindelse vil vi naturligvis gerne være med til at sætte fokus på emnet et renere hav, som i allerhøjeste grad er aktuelt for Læsø med dens beliggenhed midt i Kattegat og dens fiskeri- og sejladshistorie.

Derfor vil vi gerne fra Læsø Turist- og Erhvervsforening bakke op om besøget og være med til at skabe en festlig og begivenhedsrig dag omkring et højaktuelt og relevant tema.

Havfald på Stokken

Havfald på StokkenFoto:Thomas N

Læsø for et renere hav og renere strande...

Med Læsøs afhængighed af det omkringliggende hav og rene strande har alle på øen om nogen en stor interesse i at holde havet rent, og der sker da også både fra lokale, gæsters og ikke mindst vores fiskeres side et stort arbejde med at samle affald.

Torsdag den 7. juli får Læsø som sagt besøg af Christian Havrehed, som sammen med sin makker Lars Gabe ganske enkelt ror Danmark rundt i en såkaldt hav-robåd, og formålet med turen er at sætte fokus på indsatsen for et renere hav.

12 stop undervejs er der planlagt, og Læsø ligger som stop nummer 4 på den 1.500 kilometer lange tur. Christian Havrehed er ikke ukendt med at ro langt; han har nemlig roet over Atlanten sammen med en kinesisk makker.

På Læsø sættes der fokus på den vigtige sag med et event om torsdagen på Vesterø Havn ved Bødehuset, hvor Christian og hans makker har lagt til, og derefter er der mulighed for at både høre mere om båden og ikke mindst selv prøve kræfter med at ro sådan en hav-robåd.

Vi opfordrer alle til en tur i stranden!

Havfald - sidegevinst

En klar sidegevinst ved at samle 'Havfald' er chancen for at finde rav! Thomas fortæller, at han altid har kigget efter rav uden at finde noget særligt. Da først han stoppede med at kigge efter rav og i stedet begyndte at samle affald på strandene, fandt han - udover meget affald - også rav..!Foto:Thomas N

Læsø har sine lokale helte:

Mange på Læsø gør en stor indsats for at holde både havet og strandene rene - gæster, lokale og fiskere i fællesskab.

Én af de mest aktive er Thomas, som man kan følge på bl.a. Instagram - han er over 1 tons indsamlet på de første 18 måneder efter han startede!!! Stor respekt for det.

Følg Thomas på Instagram her og se noget af alt det, som ikke mere flyder på stranden...

Dagens program:

Læsø har mange initiativer, hvor vi i fællesskab arbejder for et renere hav - skolen har sin affaldsdag, mange samler skrald på stranden og Læsøs fiskere lander dagligt opsamlet affald i havnene.

Kom med dit eget Havfald

Vi opfordrer alle til at gå en tur langs Læsøs strande - kom med hvad du finder eller send et billede på info@visitlaesoe.dk.

 

Torsdag den 7. juli mellem 13 og 15 på Bløden Hale

Torsdag den 7. juli kører vi sammen med Christian og Lars på en lokal strandrensning. Vi mødes på p-pladsen ved Bløden Hale kl. ca 13 og går en tur på noget af Læsøs nyeste land og ser, hvad det bringer.

 

Prøv en hav-robåd fra kl. 16

Fra kl. ca. 16 vil der være mulighed for at prøve, hvordan det er at sejle i sådan et fartøj - Christians hav-robåd ligger ved flydekajen ved Bødehuset i Vesterø Havn, og her man man selv prøve, hvordan det er at sejle med den.

 

Lækker suppe med noget godt fra havet fra kl. ca 17

Sømanden fra Vesterø Deli, Thomas, har tilberedt lidt lækkerier fra havet. Fra kl. 17 til gryden er tom kan du for kun 29,- kr. købe en lækker portion jomfruhummersuppe med lidt pil-selv-jomfruhummer. Du kan også købe lidt at drikke til suppen og det efterfølgende foredrag.

18.00: Foredrag om sinologi, Atlanterhavs-roning, kulturelle forandringer og meget mere - Christian Havrehed fortæller...

Omkring kl. 18 trækker vi op i Bødehuset og bænker os til et spændende foredrag om Christian Havreheds liv, som blandt andet har budt på mange år i Kina, en tur op ad Yangtze-floden med Troels Kløvedal, en rotur tværs over Atlanten og nu senest 1.500 kilometer rundt i Danmark for en god sag.