Tangtagene reddes
Indtil for nylig har der hverken været ålegræs, viden om tængning eller håndværkere til rådighed, som kunne holde tængetraditionen i live. Læsøs tangtage var derfor i truende forfald, og antallet faldt drastisk.
Tanghusprojektet ’Red Tagtagene’ er nu med til, at det ældgamle håndværk genoplives. Det betyder, at øens tækkemand nu også kan kalde sig tængemand, og at der for første gang i 100 år dukker nye tangtage op på Læsø. I sommerhalvåret kan man følge restaureringen af de gamle huse forskellige steder på øen. Hjemmesiden www.tangtag.dk fortæller meget mere om projektet, og der kan man se, hvor der tænges i øjeblikket.
A.P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Slots- og Kulturstyrelsen, Augustinusfonden og Realdania har alle på forskellig vis bidraget til at bevare tangtagene og dermed Læsøs helt unikke kulturarv. Samtidig har lokale ildsjæle, museumsfolk, Læsø kommune m.fl. også arbejdet hårdt for at få projektet i gang.
Inspiration og kulturel verdensarv
Der er ingen tvivl om at ålegræs er et yderst interessant fremtidigt byggemateriale. Det forventes, at Læsøs tangtage vil blive en platform for undersøgelse og udvikling af disse materialeegenskaber i langt mere CO2 neutralt materiale, end vi har set i nyere tid.
Derudover er Læsøs saltsydning og tangtage er på en rejse for at komme på den nationale tentativliste og dermed UNESCOs verdensarvsliste.