©  Foto:

Havkajak Læsø - Vesterø - Østerby - Vesterø ca 30 km

Vesterø - Østerby og evt. retur er en fin dagstur på cirka 15 eller 30 km. Ved fint vejr også en nem til middel tur med nemt startsted i Vesterø Havn og lavt vand med mange muligheder for at komme på land undervejs. Læsøs nordkyst er en meget flot kyst med flere gode landgangsmuligheder og chancer for at se sæler og masser af fugleliv.

Turbeskrivelse:

Med udgangspunkt i Vesterø kan man komme på flere gode havkajakture, både mod nord og øst og mod syd. Husk altid at lade vejret, evnerne og erfaringen bestemme! Og husk også at medbringe mad og drikke - det er muligt at handle i Vesterø og Østerby, men ikke andre steder langs vandet...

Vesterø Havn - Holtemmen - Storedal - Horneks - Østerby og evt. retur

En populær tur er ruten fra Vesterø til Østerby eller omvendt. Turen er meget flot i havkajak - eventuelt med en aftale om afhentning i enten Vesterø eller Østerby. Eller man kan lave det til en dagstur med frokost i Østerby eller Vesterø, hvis man vælger den omvendte rute.

Ruten kan fx begynde ved beddingen i Vesterø Havn. Her er et fint slæbested, som også benyttes af jollefolket, og der er gode parkeringsmuligheder tæt på. Er man mere til en strandstart, så er det nemt at komme ned lige ved stranden tæt på færgens opmarchområde.

Tager du afsted fra havnen, så vær obs på sejlere og især på Læsøfærgen, som afgår og ankommer fra Vesterø Havn op til 8 gange dagligt. Tjek den aktuelle fartplan på Læsøfærgens hjemmeside.

Læsøfærgen og havkajkfolket

 

Læsø har jævnligt besøg af kajakklubber - her er det et skud fra et besøg fra Frederikshavn, hvor de er på vej ud af Vesterø Havn med kurs mod Ndr. Rønner.

Havkajak Læsø – Frederikshavn Kajakklub på vej ud af Vesterø Havn

 

Holtemmen og flaget

Gustav Andersen holder rast på kanten af revet ud for Holtemmen.

Havkajak Læsø – Gustav Andersen holder pause ved Flaget

 

Fra Vesterø sejles østover. Turen er absolut bedst i magsvejr. Er vinden i øst eller nordøst kan der være endog temmelig store bølger. Vandet er dog lavt de fleste steder og landgang er muligt flere steder.

Først passeres det lavvandede område på indersiden af revet kaldet Flaget, som går fra stranden og helt ud til Nordre Rønner. Er der højvande eller høj vandstand kan man sejle over revet - ellers kan en kort overbæring være nødvendig, men langt størstedelen af revet er sand, så det er relativt nemt. Holtemmen er et meget spændende stykke natur på Læsø, kendt blandt andet for sin mosaiknatur og absolut et besøg værd - uanset om man kommer fra landsiden eller vandsiden.

Læs mere om Holtemmen her på fredninger.dk >

 

Storedal og Flaget

Et blik fra Flaget ind langs den kilometerlange strand ved Storedal, hvor der også er et godt landgangssted med toiletter og tæt på Skovhytten med den kendte Nisserute og en udstilling om Læsøs brune bier.

Havkajak Læsø – Flaget er revet mellem Holtemmen og Storedal og fører ud til Nordre Rønner

 

Efter passagen af Flaget sejler man langs stranden ved Storedal; flere kilometer med noget af det reneste vand i Danmark og et fint sted for både kajakroere, sejlere, badegæster, ravjægere og vandringsfolk. Selv i den allerhotteste højsæson er der altid oceaner af plads. 

Er der brug for en pause, kan man gå i land ved Storedals parkeringsplads. Her er toilet og efter en kort gåtur kan man besøge Skovhytten, som ligger i Læsø Klitplantage. Her er bord/bænkesæt og en udstilling om Læsøs kendte brune bier med et 'åbent' demonstrationsstade, hvor man kan se ind i et bistade. Her er også en lille motionsbane og informationstavler om Læsø Klitplantage, og så udgår Læsøs meget populære vandrerute for børn og børnefamilier herfra; Nisseruten, som også er en del af Læsøs Ø-Skattejagt.

 

Horneks

Horneks Odde er et meget spændende område med både historie, natur, sæler, fugleliv og så høstes der spisetang i så stor stil, at Læsø Tang kan leve af at indsamle og forarbejde det - suppleret med fx tangsafarier som her...

Havkajak Læsø – tanghøst ved Horneks Odde

 

Videre østpå nås odden Horneks med masser af sten i vandet. Horneks byder jævnligt på sæler og masser af fugle, og så er det rene vand også til stor glæde for en af Læsøs kendte virksomheder, nemlig Læsø Tang, som høster spisetang og arrangerer tangsafarier i området.

Ved Horneks ligger også et kendt stykke af Læsøs fiskerihistorie, nemlig to hummerhytter, som kan besøges stort set året rundt. I den ene hytte er opsat plancher med historien om fiskerne, som sommeren over stod ud fra den åbne strand i jagten efter hummer, som blev fragtet til Vesterø i trillebør og afskibet til aftagere ovre.

Læs mere om hummerhytterne på Horneks Odde >

Ved Horneks er også gode landgangsmuligheder og et toilet, som er åbent fra cirka april til oktober.

 

Banstenen og Læsø Seaside Golf Klub

Fra Horneks fortsættes østover og snart nås én af Læsøs mest kendte kæmpesten Banstenen (du kan læse meget mere om Banstenen her hos GEUS, som har kortlagt og beskrevet mange af Læsøs kæmpesten).

Ved nordkysten findes også Læsøs kendte golfbane - en 18-hullers international anerkendt golfbane med havudsigt fra mange huller.

 

Østerby

Efter cirka 15 kilometer plus/minus et par landgange nås Østerby. Nemmeste sted at komme i land er nok den fine strand vest for Østerby - her er nem landgang, og Østerby Havns Marina ligger lige inden for molen - her kan også parkeres med bil tæt på.

Østerby er et perfekt sted til et længere stop. Her er gode muligheder for at shoppe og spise - flere gode spisesteder, supermarked, fiskerhandler og flere specialbutikker. Østerby rummer også den aktive fiskerihavn, hvor de lokale kuttere hver morgen lander nattens fangst af jomfruhummere til Læsø Fiskeindustri - verdens største på sit område.

Tæt på Østerby ligger Gl. Østerby, og her kan man blandt andet se flere af de flotte tanghuse. Der er lavet en Tanghusrute, hvor man kommer forbi en række af de flotte huse.

Læs mere om Østerby her på VisitLæsø >

 

Retur

Ruten rummer flere muligheder: Man kan naturligvis vælge at aftale en opsamling i Østerby, hvis man har den mulighed. En anden mulighed er at returnere direkte - eller som nogen også gør i rigtigt fint vejr at returnere via Nordre Rønner. Det forlænger turen en smule, men giver også en god oplevelse.

 

Her kan du se ruten på søkortet fra eniro:

Gå til kortsiden her eller klik på kortet

 

 

Seværdigheder:

Har man mod på et afbræk, så er der flere spændende ting at besøge: 

  • Holtemmen - helt unik natur på Læsøs nordkyst - mosaiknatur med mange sjældne planter og landskabstyper
  • Storedal - et meget flot område mellem Læsø Klitplantage og havet mod nord. Store lyngområder, meget lækker sandstrand og flot skov.
  • Skovhytten - et yndet udflugtsted i Læsø Klitplantage med bordbænksæt, plancher om naturen, udstilling om Læsøs brune bier med bl.a. et åbent bistade, så man kan se bierne arbejde. Fra Skovhytten udgår flere vandreruter, bl.a. Læsøs kendte Nisserute.
  • Horneks - en odde på Læsøs nordkyst. Her er to hummerhytter, toilet, bord/bænkesæt mm samt mulighed for at parkere.
  • Nordmarken og Læsø Golfbane - Nordmarken er et meget spændende sted på nordkysten - igen med en fascinerende natur. 
  • Østerby Havn og Gl. Østerby - Flot badestrand, stor marina for lystsejlere, aktiv fiskerihavn og masser af muligheder for at handle og spise.

 

Startsted:

Vesterø Havn ved Beddingen

 

Slutsted:

Rundtur

 

Kort - GPX

Se ruten her på eniro.se

Søkort Læsø - Eniro.se i samarbejde med Geodatastyrelsen

Eniro.se har i samarbejde med Geodatastyrelsen lavet et meget detaljeret søkort, som kan bruges ganske gratis - klik på billedet og kom til den svenske side.

Eniro.se har lavet et gratis søkort i samarbejde med Geodatastyrelsen. Klik på billedet og kom til kortet

 

Sværhedsgrad:

Middel til svær – overvej turen i forhold til vinden – anbefales ikke ved østlige eller nordøstlig vindstyrke over 8 m/s.

 

Særlige forhold:

Ved start fra havnen; vær opmærksom på sejlere og især Læsøfærgen; tjek evt færgens fartplan på laesoe-line.dk.
Alternativt kan startes ved stranden lige syd for opmarchområdet.
Ved Flaget; passagen kan nogle gange kræve en overbæring på sand.
Ved Horneks og Banstenen; her er en del sten tæt på kysten.

 

Beskyttelse og hensyn:

Store del af Læsø og især strandengene og havet syd for er underlagt regler som Natura-2000-omåde.

Læs mere om regler og hensyn her

På nordsiden er der også behov for at udvise hensyn til dyrelivet; blandt andet er adgangen til Nordre Rønner begrænset i perioder.

Læsø er omfattet af Natura 2000-regler med naturbeskyttelse

 

Faciliteter:

Overnatning:

Flere steder i Vesterø og Østerby - se mulighederne på https://www.visitlaesoe.dk/overnatning

Toiletter/bad:

Vesterø Havn

Læsø Turistkontor ved Færgeterminalen

På stranden ved Vesterø Kirke (dog lukket i vinterhalvåret.)

Spisesteder:

Tjek visitlaeos.dk/aabningstider

Indkøb:

Dagli' Brugsen Vesterø

MinKøbmand i Østerby

Fiskehandler på Vesterø Havn og på Østerby Havn

 

Landgangssteder:

Generelt er der rigtigt mange muligheder for at komme på land på Læsøs strande takket være sandstrand og lavt vand.

Havkajak Læsø – kort over landgangssteder

På denne rute:

Stranden lige syd for havnen i Vesterø

Stranden ved Holtemmen og Storedal og Horneks

Stranden ved Østerby Havn

 

Kajakudlejning:

Se VisitLæsø og links nedenfor

 

Nyttige links:

Læsøs vestside på fredninger.dk

Hummerhytterne ved Horneks Odde

Gratis søkort over Læsø fra eniro.se

Nordre Rønners Venner

Åbningstider og butikker på Læsø

 

Private sider:

En søgning på Google på havkajak og Læsø returnerer mange gode og nyttige sider, blot skal man lige være obs på, at de kan være uopdaterede.

 

Havkajak på Læsø er en del af #ØHigh5, et samarbejde mellem Læsø, Samsø, Ærø, Langeland og Fanø, og er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.