©  Foto:

Ø-CAMINO Læsø - Etape 1 - 15 km - Vesterø - Østerby

Ø-CAMINO LÆSØ begynder for de fleste nok i Vesterø, hvor Læsøfærgen ankommer fra Frederikshavn.
Ruten kan gås både mod og med uret, og begge giver mulighed for at gå langs stranden.
Den første etape mellem Vesterø og Østerby er også en populær vandrerute for mange, blandt andet fordi der går gratis bus mellem de to byer.

Etape 1 er på ca 15 km langs Læsøs nordkyst og byder på både strand, mose, hede og den store klitplantage. Der er mulighed for overnatning både i Vesterø, undervejs på naturcampingplads eller shelter og i Østerby.
Der er toiletter og vand et par steder undervejs.

Klik på kortet og hent rutebeskrivelse og seværdigheder som pdf

Ø-CAMINO LAESOE som pdf

Hent en pdf om Ø-CAMINO LÆSØ HER >

Vesterø Havn

Færgen ankommer til Vesterø, og her er gode indkøbsmuligheder, spisesteder og mulighed for overnatning,
vand og toiletter. Vesterø er om sommeren en levende havneby med hyggelig marina og en fin badestrand lige
ved havnen.

Klik på billedet og book færge til Læsø

Vesterø Havn

Fra Vesterø begynder ruten ved havnens nordlige side - lige ud i klitterne. Ruten kan også følges ad Plantagevej og Hedevej, som ender i hjulsporet, som kort efter går over i selve stien. Sørg for at have havet på venstre side, så går det ikke helt galt...

Holtemmen

Holtemmen på Læsø

Klik på billedet og læs mere om Holtemmen og Højsande på Læsø.

Allerede efter et par kilometer nærmer du dig Holtemmens enestående naturområde med sjældne planter. Her er tydelige spor efter stenalderens strandvolde og området byder på en såkaldt mosaik-natur med mange forskellige slags natur samlet på ét sted. Mellem Vesterø og Holtemmen kan der være fugtig eller vådt nede ved kysten; så kan du trække lidt op i landet, hvor der går et fint spor i lyngen - her kan du faktisk også se spor efter en lille jernbane, som tyskerne anlagde under krigen for at transportere ammunition til en planlagt kanonstilling vendt ud mod Kattegat. Krigen sluttede heldigvis før det blev til mere, men den dag i dag kan man faktisk flere steder se de jernbaneskinner, som skulle have været brugt; de var kommet til Læsø, men blev så opkøbt af en driftig lokal handelsmand, og siden solgt til byggestål og kan blandt andet ses i loftet i Antik & Retros café, som er indrettet i en tidigere stald...


Fra Holtemmen ses tydeligt Flaget, som er et rev, der strækker sig 8 km nordpå og ender ved fyrtårnsøen Ndr. Rønner.

Læs mere om det spændende område på fredninger.dk >

 

Storedal

På venstre hånd har du Kattegat, og på højre hånd store lyngområder og Læsø Klitplantage. Mod nord afgrænses Klitplantagen af Storedal, som byder på både lynghede, klitter, strandvolde og ikke mindst en meget flot strand.
I Lilledal øst for Storedal ligger Redningshuset, som blev bygget i 1891 til brug ved de mange strandinger ved Læsø før i tiden.

Ved Storedal er der toilet og vand, og et par hundrede meter inde i Læsø Klitplantage finder du Skovhytten med toiletter, vand, bålsted og bl.a. en udstilling om Læsøs Brune Bier. Her er også flere bord/bænkesæt og en udendørs motionsbane. Skovhytten er et yndet udflugtsmål for mange, både lokale og gæster.

Læs mere om Skovhytten her >

Holtemmen på Læsø

 

Læsø Klitplantage

Læsø er udpeget til at rumme en af de 15 naturnationalparker i Danmark, og et område i Klitplantagen er afsat til formålet. I Klitplantagen finder du en smuk natur med varieret skov, lyngområder, høje klitter og smukke søer. Området byder på mange mindre vandreruter, blandt andet den kendte Nisserute, som også indgår i Læsøs Ø-Skattejagt.
Klitplantagen er også et yndet område for svampesamlere.

Klik på billedet og læs mere om Læsøs Ø-Skattejagt og Nisseruten

Nisseruten er en del af Læsøs Ø-Skattejagt

 

Horneks

Efter Storedal og Lilledal med Redningshuset og de spændende historier om området og de mange strandinger ved Læsø kommer du til Horneks. Horneks er en odde med et rigt fugleliv og gode muligheder for at spotte sæler, fx med de opstillede kikkerter. Det er også et yndet lystfiskerspot, og så ligger der to hummerhytter, hvor man på plancher kan læse de spændende historier om fortidens hummerfiskeri fra stranden med joller.
Ved Horneks er der toilet, vand og bålsted. og et par bord/bænkesæt.

Klik på billedet og læs mere om de spændende hummerhytter ved Horneks Odde.

Horneks Odde og hummerhytterne

 

Banstenen og Læsøs golfbane

Fra Horneks kan du enten følge stranden eller gå lidt inde i landet, hvor et fint spor følger kystlinjen. Undervejs passerer du Hvidebakker med de flotte klitter. Ved Hvidebakker er der toilet og lidt inde i skoven også en teltplads med bålsted og vand. Kort efter Hvidebakker kommer Banstenen, et meget spændende område på Læsø: Det meste af Læsøs nordkyst er fremragende badestrand, og det gælder også området ved Banstenen, som er en af Læsøs største sten. Den ligger lidt ude i vandet og er efter sagnet kastet dertil af en jætte, som sigtede efter Hals Kirke, men ramte en del ved siden af. Ved Banstenen kan man tydeligt se spor i klinten efter fortidens Læsø.

Ikke langt derfra ligger Læsøs golfbane, hvor en af landets talmæssigt største klubber har til huse.

Klik på billedet og læs mere om Banstenen.

Banstenen på Læsø opleves på Ø-Camino Læsøs første etape

 

Østerby og Østerby Havn

Østerby er en hyggelig havneby med en stor marina og en aktiv fiskerihavn, centreret omkring Læsø Fiskeindustri, som er en af verdens førende eksportører af jomfruhummere fra de lokale fiskere. I Østerby er der gode muligheder for indkøb, overnatning og spisesteder, og i sæsonen masser af liv i og omkring havnen.

Østerby Havn

Nyttige links:

Overnatning på Læsø >

Spisesteder på Læsø >

Indkøbsmuligheder og åbningstider på Læsø >

Aktivitetskalender >

 

Se ruten i AllTrails:

Klik her for at hente ruten som GPX >

Se turen på Relive:

Vi har haft en aktiv kollega afsted på mountainbike - ganske vist en blæsende gråvejsdag i januar, men alligevel... Klik her og se lidt indtryk fra turen.