©  Foto:

Banstenen

Banstenen er et smukt og lidt overset sted på nordkysten.
Ved Bansten Bakke kan du gå helt ud til skrænten med udsigt over den brede strand og havet, og du kan skimte Østerby i det fjerne. Der er en trappe ned til stranden.

Her ved nordkysten ligger der mange sten hvoraf Banstenen er den største. Den ligger i vandet ca. 600 m øst for trappen og 25 m fra kysten. Sagnet fortæller, at Banstenen skal være kastet af en jætte fra Skåne mod Hals Kirke, men den ramte et godt stykke ved siden af.

På stranden ovenfor Banstenen ligger Lille Bansten. Stenen har fordybninger i oversiden, hvor der ofte står vand. Vandet skulle efter sigende have helbredende kraft. Den skal være skabt af ”skæve Simon”, som var en skævrygget lærer fra Hals. Han holdt en slags prædiken her og bad Gud om nåde for staklerne på søen, de syge, de vanføre og de pukkelryggede. En af tilhørerne råbte ”Du glemmer de skæve, Simon”.  Simon blev gal og hamrede næven i stenen, så der blev en hulning. 

Klinterne i Bansten Bakke fortæller den geologiske historie om det ældste Læsø. I nogle af lagene ses spor efter sømus og jomfruhummer. Bansten Bakke var en del af en lang odde der gik fra Højsande nord om Østerby til Jegens. Langt det meste af odden er eroderet af havet.