Træer

Oplev naturen

Foto: Lene Nielsen

Læsø er lig med ro, natur og fordybelse. Her kan du trække stikket og komme helt ned i tempo. Gå lange vandreture gennem et varierende landskab, mærke roen og trække den rene luft dybt ned i lungerne. Læsøs natur er bestemt noget man bør opleve - læs bare her om alt det naturen giver os

Kom rundt

Det er nemt at komme rundt på Læsø og vil man helt tæt på naturen, kan det anbefales at lade bilen stå og komme rundt på anden vis. Oplev naturen på cykel, til fods eller til hest - om det skal være en vandretur i den tætte skov i Læsø Klitplantage eller en tur på hesteryg ud over Rønnerne, er op til dig

Havet og kysten

Som en ø beliggende midt i Kattegat, er der rig mulighed for at komme i eller på vandet. Her er strande til ethvert formål, så hvad enten du søger en badevenlig strand, en strækning til at finde rav eller et sted hvor du kan høste lækker spisetang er der en strand til formålet. Er du til vandaktiviteter som undervandsjagt, kajak, kitesurfing, dykning eller måske paddleboard, er Læsø leveringsdygtig på dejlige områder

Læsøs unikke naturområder

Læsø Klitplantage

Midt på øen og ud mod den nordlige kyst ligger Læsø Klitplantage – et område med smuk og varierende natur samt et rigt dyreliv. Her finder du både tæt nåleskov og vidtstrakt klithede og på bare få kilometer kan du bevæge dig gennem flere forskellige typer af smukke landskaber.

I plantagen kan du finde Læsøs brune bi i færd med at lave honning, og bevæger du dig ud til kysten kan du være heldig at spotte sæler fra strandkanten. Her er der rig mulighed for både at vandre og ride på islandske heste på stierne gennem plantagen.

Læsø Klitplantage er forvaltet af Naturstyrelsen, og på deres hjemmeside kan du læse meget mere om området samt finde en digital guide til de forskellige områder i plantagen.

Er du på jagt efter et sted at brede dit liggeunderlag ud eller tænde et bål, er det også i Læsø Klitplantage, at du finder områder til dette.

Rønnerne

Mod syd findes de store strandenge Rønnerne, hvor det enorme areals størrelse antydes af spredte fyrreplantninger i horisonten. Endnu mere karakteristisk er den store sandørken, Fjæren, der i et op til 5 kilometer bredt bælte omkranser hele det sydlige Læsø. Fjæren er bestrøet med meterstore kampesten, og kan i perioder være tørlagt, så langt øjet rækker.

Man kan roligt begive sig langt ud på både Rønnerne (dog adgangsforbud vest for Hornfiskrønsvejen 16/4-15/7) og Fjæren, blot man har kræfter til at gå tilbage igen. Tidevandet i Kattegat er ringe (kun 20 cm). På denne sandørken er det vinden, der bestemmer, om sandet er tørt eller vanddækket – normalt med 5-20 cm vand.

Vil du opleve Rønnerne med guide, kan du komme med på en tur med Rønnerbussen og høre en spændende fortælling om landskabet, naturen og hvordan Saltsyderiet henter det saltholdige vand til deres saltproduktion – og måske smage på den gule engmyre. Bestemt en tur der er værd at opleve!

Andre unikke naturområder

Også mange andre steder på øen kan du opleve varierende og smuk natur. Måske det ville være noget med en tur til Horneks Odde for at se sæler og finde rav? Eller en tur til Stokken for enten at bade eller samle blåmuslinger? Mulighederne er mange på Læsø – se bare her, hvor du finder en oversigt over de unikke naturområder.

Rønnerne

Læsøs unikke naturområder

Foto: Jens H. Petersen