KITE

Vandaktiviteter

Foto: Læsø Turist- og Erhvervsforening

Som en ø beliggende midt i Kattegat er der fantastisk gode muligheder for at komme på eller i vandet mange steder - hvad end du søger steder til en kajaktur, kitesurfing, vinterdykning eller paddleboard.

Læsø Eventyr udlejer SUP boards, kajakker mm

Bådudlejning Læsø udlejer joller

Vinterbadning Vesterø Læsø

Vinterbadning på Læsø

Strand, mole, badebro eller sø? Mulighederne er mange på Læsø...

Foto: visitlæsø
Kitesuring

Foto:Visitlaesoe

Kitesurfing

Læsø er et mekka for kitesurfere. En kroget vandlinje og små indsøer med fladt vand er som skabt til kitesurfing – både for freestyleren, begynderen og hyggesurferen.

Læsø er nok mest kendt for sine fantastiske fladvandsspots på Stokken, Flaget og Bovet. Og øens korte afstande gør, at surfere kan finde et godt surfspot med pålandsvind og fladt vand det meste af året. På Læsøs nordkyst er der endvidere nogle fornuftige bølgespots, når vinden er i nord til nordøst.

Læsø Kiteklub består af 17 aktive kitesurfere med relation til Læsø. Der er ikke mange fastboende læsøboer i klubben, men medlemmerne kommer ofte ”hjem” og surfer, og så drager klubmedlemmerne ud på vandet i samlet flok. Kommer du til Læsø som kitesurfer og ønsker at få anvist surfspots, kan du følge med på Læsø Kiteklubs facebookside. Hvis du melder din ankomst til øen, vil de lokale surfere lægge info op på siden om tid og sted. Klubben står også bag det årlige Læsø KiteCamp torsdag til søndag i uge 39.

Vær opmærksom på, at der ikke kan lejes surferudstyr på Læsø.

Stokken: Et super fedt spot, som ligger ca. 4 km fra Vesterø havn - når vinden er i S til V.  Stokken er en ca. 2 km lang og ca. 100 meter bred kanal, og med den rette vindretning er der ultrafladt vand og god, stabil vind. Vanddybden varierer fra 0-150 cm.

Flaget: Spottet ligger lige øst for Vesterø Havn og kan bruges i vindretning fra SV til Ø, men N og NØ foretrækkes. Spottet er meget begyndervenligt med sit store område med fladt vand og en vanddybde på 20-100 cm.

Bovet: Bovet er et stort fladvandsområde på sydsiden af Læsø – når vinden er i Ø til SV. Der er meget lavvandet med en vanddybde på maks. 50 cm. Spottet må kun anvendes i perioden 1. april til 1. september

(af Ditte Møller Klitgaard)

Paddleboard

Foto:Visitlaesoe

Paddleboard

Vil du ud at prøve kræfter med paddleboard, er der mange gode områder rundt omkring øen. Mange steder er der lavvandet langt ud, men er du helt nybegynder er Stokken et godt område. Her er det umuligt at drive til havs.

Tjek mulighederne for SUP på Læsø her >


Ole Klitgaard i Østerby udlejer SUP boards, og de kan leveres på hele Læsø. Se mere her Læsø Eventyr | Facebook

Kajak

Foto:ukendt

Kajak

Læsø er bestemt en kajakferie værd. Uanset vindretning og vindstyrke vil du altid kunne finde en strand, hvorfra du kan søsætte din kajak og opleve Læsø fra søsiden. Der er ture, som passer godt til begyndere, men også spændende ture for øvede. Og som ø beliggende midt i Kattegat er der mange steder med fantastisk gode muligheder for at komme på vandet.

Her kan du leje kajakker Læsø Eventyr | Facebook

Hvad med en frisk morgenmotionstur på en times tid, og så hjem og nyde morgenkaffen med familien?

En halvdagstur fra havnen i Vesterø langs nordkysten til Horneks bringer dig hen over det lave vand på "Flaget", over Rønnerrevet og ud på dybt vand i bugten ved Storedal. Ved Horneks er der en veludstyret rasteplads, hvor du måske kan nyde din madpakke i selskab med sælerne. Turen kan også gøres fra Østerby, langs kysten med de imponerende klitter.

Vil du gerne opleve mange sæler og Nordre Rønner, bør du sætte en hel dag af til det, men så får du også en oplevelse ud over de sædvanlige. Har du mod på en meget lang dag i kajakken, kan du vælge en tur øen rundt, ca. 15 timer, inklusiv frokostpause på Søndre Rønner, også i selskab med mange sæler. Denne tur kan selvfølgelig også gøres over 2-3 dage

(af Henning Munk)

Ture for begyndere: Begyndere bør holde sig på lavt vand, men det har vi heldigvis meget af omkring Læsø. Prøv en tur i det lave vand langs Stokken eller fra Vesterø Havn til Flaget nord for havnen. En tur fra Vesterø Havn til Stokken vil vare ca. 1½ time og måske kan man her mødes med familien og lade andre overtage kajakken på tilbageturen.

 

Dykker

Foto:Dan Kaasby

Dykning

Farvandet omkring Læsø byder på nogle af de bedste steder til dykning, snorkling og undervandsfiskeri og -fotografering i Danmark. Ja, de har international klasse på grund af den gode sigtbarhed. Der findes spændende områder med mange forskellige oplevelser lige fra skibsvrag til sten- og boblerev med liv og historier.

Alene i perioden fra 1858-1888 strandede eller forliste 624 skibe i farvandet ved Læsø. Rester af de fleste ligger der endnu på vanddybder fra 1-60 meter, og det giver muligheder for alle, der har lyst.

Stenrevene ved Horneks, Banstenen, Borfeldt, Palli, Nordre Rønner osv. giver mulighed for snorkling på lavt vand, hvor du kan iagttage og fange fisk og tang til aftensmaden. Eller tage smukke billeder, du kan dele med andre.

Boblerevene, der også kaldes gaskoraller, ligger i et stort havområde mellem Nordre Rønner og Hirsholmene. De er et unikt mål for dykkere, der ønsker at opleve hele havets fauna. De danner et undersøisk landskab skabt gennem 125.000 års metangasudsivninger fra havbunden, hvilket har resulteret i 1-4 meter høje sandstenssøjler på 10-20 meters vanddybde.

De mange stenrev er spændende steder for både snorkel- og flaskedykkere. Faunaen fra 0-6 meters vanddybde er utrolig rig og smuk. Der er mulighed for undervandsfotografering og -fiskeri med harpun. Søanemoner, sukkertang, multer, pighvar og skrubber er lige inde under land for den ivrige og tålmodige vandhund. Ligesom frisk sukkertang kan bruges i tangsuppe, eller det kan ovntørres til chips. Det naturlige indhold af salt giver en pikant smag

(af Jess Jessen-Klixbüll)

Øhigh5 og Erhvervsfremmebestyrelsen

Som en del af Øhigh5 er skabt en række aktiviteter på tværs af de fem øer i samarbejde Læsø, Samsø, Ærø, Langeland og Fanø. Ø-SUP, Ø-Surf og Ø-kajak er alle en del af det, og hele samarbejdet Øhigh5 er støttet med midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.