Havnene

Havnene på Læsø

Foto: Visitlaesoe

Det er både hyggeligt og afslappende at sidde ved havnen om sommeren og studere de mange smukke sejlbåde og motorbådene, der bliver større år for år - ja, nogle har nærmest fået karakter af små færger.

Her er et leben af børn reglementeret klædt i orange redningsveste, masser af liv og sejlere, der hygger og snakker på tværs af bådene. Ved aftenstide samles man i grupper på de gode læ-steder, og så bliver der grillet bøffer, fisk og naturligvis jomfruhummere.

Gode faciliteter

Begge havne fik for nogle år siden hver deres bødehus, som dækker mange behov: Fiskerne kan bøde deres garn i huset, der er toilet og baderum, og på 1. etage er der et stort lokale med køkken, som havnens brugere frit kan benytte. På havnene er der selvfølgelig også møntvask, og nærmeste dagligvarebutik ligger kun et par hundrede meter borte. Fra Vesterø Havn og sydpå finder du en god, børnevenlig badestrand. I Østerby Havn ligger der en indbydende badestrand lige på den anden side af den vestre mole. Begge havne kan tilbyde trådløst netværk ganske gratis.

Det er for børn

Ved de to havne er der legepladser, som bliver flittigt benyttet. I Vesterø Havn ligger der desuden små røde huse ved siden af Færgekontoret - de kaldes for ”Havet i Havnen”. Her kan du låne fiskestænger og fiskenet. 

Spisesteder og fiskeforretninger

Bliver du sulten, er der mange steder at vælge imellem i såvel Østerby som Vesterø Havn, hvor spisestedernes menukort lægger op til mange forskellige smagsoplevelser - med havudsigten som en ekstra bonus.

Og når nu du er på Læsø, skal du selvfølgelig sørge for at smage en rigtig friskfanget fisk. Du kunne besøge en af restauranterne, men du kunne også tilberede fisken selv. Øens har to fiskehandlere 

Havnefester

Ingen havn uden havnefest, og Læsø er ingen undtagelse. I Østerby Havn er der havnefest fredag og lørdag i uge 28, og i Vesterø Havn er det lørdag i uge 29, at kajfesten løber af stabelen.  Første lørdag i august afholdes den årlige Læsø Jomfruhummer Festival i Østerby.

Et besøg værd

Læsøs havne har meget til fælles, men de er altså også meget forskellige. I Vesterø er det selvfølgelig færgerne, der i høj grad præger miljøet, mens det i Østerby er industrihavnen med de mange kuttere og Læsø Fiskeindustri, der stjæler billedet.

Vi er mange, både øboere og gæster, der nyder en tur på havnen. Vi skal da lige ned og se, om et spændende skib har lagt til kaj, og om denne aften byder på en flot solnedgang. Når man færdes på havnen, er det som om, det afslappende sejlerliv smitter lidt af på alle os landkrabber.

Vesterø Havn

Havnefoged: Alex T. Rasmussen
Tlf.: +45 2033 9222
E-mail: vesteroehavn@laesoe.dk
Web: Vesterø Havn

Østerby Havn

Havnefoged: Brian Winther
Tlf.: +45 20248027
E-mail: oesterbyhavn@laesoe.dk
Web: Østerby Havn

Liste
Kort
Vesterø Havn
Foto: Læsø Turistbureau

Vesterø Havn

Vesterø Havn er en lille fiskerihavn. De to læsøfærger er hjemmehørende i Vesterø Havn, hvor de hver har deres færgeleje i yderhavnen.

Læs mere
Østerby Havn
Foto: Læsø Turistbureau

Østerby Havn

Østerby Havn er en fiskeri- og lystbådehavn, der kan besejles af skibe på 50x12 meter med max. dybgang på 3,5 meter.
Havnen er påbegyndt i 1905 og udvidet i såvel 1933 som 1983.

Læs mere
Vesterø Havnemole
Foto: Læsø Turistbureau

Vesterø Havnemole

Havnemolen i Vesterø er et godt udgangspunkt for fiskeri.

Læs mere
Østerby Havnemole
Foto: Læsø Turistbureau

Østerby Havnemole

Havnemolen i Østerby er et godt udgangspunkt for fiskeri

Læs mere
Havnefest i Østerby
Foto: Læsø Turistbureau

Havnefest i Østerby

Fredag og Lørdag i uge 28. Østerby Sportsforenings årlige havnefest hvor feriegæster og læsøboer mødes