Jomfruhummerfestival

Læsøs lækre råvarer

Foto: Visitlaesoe

På Læsø finder du lækre råvarer af høj kvalitet fra både natur og hav. Køb dem ved øens lokale producenter, prøv dem på et af spisestederne eller find og tilbered dem selv

Jomfruhummere og fisk

Først og fremmest er Læsø jomfruhummerens hjemmebane, og i kølvandet på fiskeriet efter denne delikatesse kommer der helt naturligt masser af andre fangster. Året rundt finder man således en stor rigdom af helt friskfanget fisk hos både fiskehandlerne og direkte fra fiskerne.
En af de fisk er fjæsing, som er en glimrende spisefisk. Den fås i en røget variant, som i sæsonen kan nydes fra havnen i Østerby. Der produceres også flere specialiteter som hummersuppe og hjemmelavede pizzaer med jomfruhummer.

Jomfruhummere

Foto:Visitlaesoe

Læsø Salt

Og ingen historie om Læsøs kulinariske gaver uden salt, som naturligvis er Læsøs hvide guld. Cirka 80 tons sprødt og lækkert sydesalt produceres efter samme principper som i middelalderen på Læsø Saltsyderi.

Læsø salt

Foto:Visitlaesoe

Honning fra den brune bi

I 80’erne var Læsø skueplads for den såkaldte bi-krig, hvor omdrejningspunktet var den genetisk specielle brune bi. Uanset farven på bien produceres der dog stadig honning, og takket være den unikke natur på Læsø kan man her få fingre i blandt andet ren lynghonning og honning lavet udelukkende på planten hindebæger.

Den brune bi

Foto:Lars Gundersen

Svampeparadis

Læsø er også kendt viden om som et svampeparadis. Især kantareller er der både mange af og rift om, og de gode kantarelsteder hæges der om med samme omhu som statshemmeligheder. Heldigvis er der mange, som samler flere, end de selv kan bruge, og resten sælges i vejboderne. Udover kantareller er der også masser af karljohansvampe og andre spiselige svampe.

Kantareller i kurv

Foto:Visitlaesoe

Kvæg og lam

Inden for de seneste år er der så kommet en lang række spændende nye produkter til. På kødfronten har der i nogle år været anvendt både får og kvæg til naturpleje. Og herfra og fra flere avlere har produkterne nu fundet vej til butikkerne, hvor det flere steder er muligt at få fingre i både kød fra Galloway og Læsø Limousine, lammekød.

Spegepølse

Foto:Visitlaesoe

Tilbehør og delikatesser

Intet kød uden tilbehør. Og her er der også rige muligheder på Læsø for både lækre grøntsager, Læsø Tang og skøn frugt. I de lokale supermarkeder og øens mange vejboder finder man ofte gode grøntsager. Der er kartofler og asparges, som har nydt godt af den sandede jord og tang, som historisk er blevet brugt som gødning. Der er i sæsonen lækre jordbær, og så er der også en række specialprodukter, som forhandles lokalt: koldpresset rapsolie, solbærsaft, forskellige kryddersnapse og en lokalt produceret hyldeblomstvin.

Grønt

Foto:Mike Hammer

Sanketure

Og har man mod på det, er der også masser af spiselige ting at hente i naturen som strandkveller – og til den hjemmeproducerede snaps både kvan og især pors.