Gratis foredrag
Det er saltsyderens ansvar, at saltvandet i jernpanderne holdes på rette temperatur. Det gør han med en trærive, som han trækker igennem vandet. De rette temperaturer er afgørende for saltets kvalitet, herunder saltets porøsitet og smag. Det er også saltsyderen, der fortæller om sit fag og om saltets historie på Læsø. Det gør han ganske gratis, til alle der vil lytte.
Meget salt grundvand
Saltlagen til sydning hentes i dag som i middelalderen fra gravede brønde på Rønnerne. Et samspil af geologi, vinterstorme og tørt klima bevirker, at der dannes meget salt grundvand. Flere gange i vinterens løb oversvømmer havvand det flade område og i sommerhalvåret sker der en kraftig fordampning fra sandoverfladen. Vandet bliver ca. to meter nede i sandet stoppet af et massivt lag blåler, så det må blive stående og fordampe. Restvandet får en saltkoncentration på op til 15 procent. Saltprocenten i Kattegat er ca. 2-3.